SÜLEYMAN SAİM TEKCAN (1940)

Süleyman Saim Tekcan, 6 Ekim 1940’ta Trabzon’da doğdu. 1961 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nden lisans diploması alan Tekcan, öğretmen olarak aynı yıl Artvin Öğretmen Okulu’na gitti. Artvin Öğretmen Okulu’ndan sonra, yedek subaylığını 1962-63 yıllarında Trabzon’da yapan Tekcan 1964’te Erzurum Yavuz Selim Öğretmen Okulu’na tayin oldu.

Ardından Işık Lisesi’nde müdür yardımcılığı yapmaya başlayan Tekcan, sinema alanında kısa süreli bir deneyimin ardından ve Metin Erksan’ın kült filmi Sevmek Zamanı‘nda ana rollerden birini üstlendikten sonra sinemaya veda etti. Trabzon’a döndükten sonra Trabzon Öğretmen Okulu’nda öğretmenliğe başladı (1966-68).

Tekcan bu dönemde burada Trabzon’un ilk özel eğitim kurumu olan Gülbahar Anaokulu’nu kurdu. Ve eşi Emel Tekcan ile İstanbul’a taşınmalarına dek bir süre bu kurumu yürüttü.

1968-75 arasında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü’nde eğitimci olarak görev yapan Tekcan bu okuldaki ilk baskı atölyelerini, litografi atölyesi, serigrafi atölyesi ve gravür atölyelerini kurdu. Tekcan, Anadolu’daki kurumlarda da gravür ve serigrafi atölyelerinin hayata geçirilmesinde etkili oldu.

74-75 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yine özgün baskı atölyelerini kurdu ve burada ilgili eğitimleri yürüttü.

Yine 1974 yılında Kuyubaşı Aralık Sokak’ta kendine ait ilk baskı atölyesini kuran Tekcan, 1975-76 yıllarında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretim görevlisi oldu. 1975-1976’da adı Mimar Sinan Üniversitesi olan kurumda Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde serigrafi atölyesini kurarak öğretim üyeliğine başladı.

Kuyubaşı’ndaki atölyeyi 1977 yılı Haziran ayında Söğütlüçeşme Derici Zeynel Sokağa taşıyan Tekcan bu dönemde eş zamanlı olarak baskı resim alanındaki uluslar arası bienal ve trienallerde işleri ile yer almaya başladı. Alanda adı yurt dışında da duyulmaya, gelecek yıllarda alanın dünya çapındaki uzmanlarından biri olarak anılmaya başlanmasının temelleri bu yıllarda atıldı.

Süleyman Saim Tekcan, 13 Ekim 1984 yılında yeni atölyesi Artess Çamlıca Sanat Evi’ni açtı. Artess’te geniş galeriler, büyük çapta bir baskı arşivi, kütüphane ve misafirhane de bulunuyordu. Uzun yıllar süren teknik araştırmaları ve deneysel çalışmaları sonucu, Süleyman Saim Tekcan’ın 70'li yılların sonunda geliştirdiği “yaş baskı” tekniği, bu yıllarda uluslararası literatürde kendi adıyla anılmaya başlandı ve günümüzde de tüm dünyada Tekcan tekniği olarak bilinmekte.

Yugoslavya’da Sarajevo Sanat Akademisi ve Ankara’da Bilkent Üniversitesi’nde özgün baskı seminerleri de veren Tekcan’ın eserleri 1987 yılında Sarajevo Akademisi Galerisi’nde düzenlenen büyük bir sergide sergilendi. Süleyman Saim Tekcan, 1985 yılında Akademi’de profesör oldu ve aynı yıl Grafik Sanat Dalı Başkanlığı görevine atandı. 1994-1995 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Dekanlık görevini, Grafik Bölümü Başkanlığı ile beraber yürüten Tekcan, aynı yıllarda Anadolu Güzel Sanatları Liseleri’nin kurulmasını da sağladı.

İlk olarak Erenköy’de Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi kuruldu. Bir yıl sonra Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Türkiye’de kurulmaya devam etti, bu liselerin sayıları günümüzde 80’e ulaştı.

Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan, 1996 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde dekanlık görevini emeklilikle noktaladıktan sonra, aynı yıl Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni Büyükada’da kurdu ve ilk eğitim yılı boyunca kurucu dekanlık görevini yürüttü.

Süleyman Saim Tekcan, bugün dünya üzerindeki tüm grafik sanatlar müzelerinin içerisinde en zengin koleksiyonlardan birine sahip IMOGA’yı 2004 yılında kurdu. 2007 yılında Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kurucu dekanlığı görevini yürüten Tekcan, 2008 yılında 1. Uluslararası Özgün Baskı Resim Bienali projesine öncülük etti ve Jüri Başkanlığında bulundu.

2011 yılında eğitimci kimliğine artık kurumlar üstü olarak devam kararı alan Tekcan, halen IMOGA-İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarına IMOGA bünyesinde devam ediyor.